donderdag, januari 18, 2007

Storm



Storm ontregelt Nederland

De storm die donderdag over Nederland raasde, heeft flink huisgehouden. Veel weggebruikers ondervonden hinder, het treinverkeer raakte ontregeld, tientallen mensen raakten gewond en de storm eiste vier levens. Het Nationaal CrisisCentrum adviseerde iedereen binnen te blijven.
Vier mensen zijn donderdag door toedoen van de zware storm om het leven gekomen. Op de provinciale weg van Arnhem naar Ede, de N224, kregen twee nog onbekende personen een boom op hun auto. Beiden overleden.

In Leersum kwam een motorrijder om door een omgevallen boom. Of hij tegen een op de weg gevallen boom reed of dat de boom hem heeft geraakt is onbekend. Een kind in Riel overleed nadat hij met zijn fiets door een harde windvlaag tegen een auto wasgeblazen.

Omgewaaide bouwkraan

In Utrecht waaide een bouwkraan op een gebouw op het universiteitsterrein De Uithof. Zes personen raakten daardoor gewond. Zes passagiers van een lijnbus in het Zeeuwse Tholen raakten gewond toen hun bus door de harde wind van de weg raakte en tegen een boom reed. Op schepen die buitengaats voor de haven van Rotterdam lagen, liepen drie bemanningsleden botbreuken op nadat zij waren uitgegleden.

Om ongevallen te voorkomen kondigde Rijkswaterstaat donderdag voor het eerst een verkeeralarm af. Via verschillende kanalen kreeg Nederland het advies thuis te blijven en alleen in noodgevallen de weg op te gaan. Desondanks bleef het druk op de wegen. De Verkeersdienst van de ANWB voorspelde dat de avondspits tot zeker 20.00 uur zou aanhouden. Rond 16.15 uur hadden de rijen auto's op de snelwegen een totale lengte van ongeveer 330 kilometer, tegen 70 kilometer normaal.

Vrachtwagens

Ook busmaatschappijen adviseerden reizigers niet met de bus te gaan. Vrachtwagenbedrijven kregen van hun brancheorganisaties het advies alleen de weg op te gaan in uiterste noodgevallen. In het hele land kwamen vrachtwagens in de problemen door de harde wind. Omgevallen vrachtwagens veroorzaken op een groot aantal plaatsen files.

Ook treinreizigers ontkwamen niet aan de stormhinder. Nadat de hele dag op verschillende plekken het treinverkeer stil kwam te liggen wegens bomen op het spoor, kapotte bovenleidingen en gevaarlijke situaties op stations, werd even voor 19.00 uur al het treinverkeer gestaakt.


Geen opmerkingen: