donderdag, mei 29, 2008

Aardbeving op IJsland

Toen ik vanavond van Arnhem naar huis reed hoorde ik tijdens het 22.00 uur nieuws het volgende bericht:

Aardbeving op IJsland...

Thuis ben ik meteen op internet gaan kijken wat er aan de hand was/is...



Volgens de Pers:

Aardbeving op IJsland vernielt huizen en bruggen.
Ijsland is vandaag door een krachtige aardbeving opgeschrikt.



In het stadje Selfoss, vlakbij de hoofdstad Reykjavik, werden huizen, wegen en bruggen vernield, zo berichtte de radio. Er vielen enkele lichtgewonden.



De aardbeving had een kracht van 6,1 tot 6,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag ongeveer 50 kilometer ten zuidoosten van Reykjavik. Alle huizen in de hoofdstad trilden. (belga/eb)
29/05/08 21u08


Volgens het NRC Handelsblad:

Aardbeving doet IJsland schudden
Gepubliceerd: 29 mei 2008 19:01 | Gewijzigd: 29 mei 2008 20:28
Reykjavik, 29 mei. In IJsland vond vandaag een aardbeving plaats met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter. De locatie van de beving was op 50 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Reykjavik. Volgens de politie zijn er geen slachtoffers gevallen.In de plaats Selfoss, dat dichtbij het epicentrum ligt, raakten huizen ernstig beschadigd en renden tientallen mensen angstig de straten op. Inwoners van de hoofdstad voelden de beving ook. ,,Alles schudde. Ramen van gebouwen trilden en iedereen was gewoon heel erg bang'', aldus een ooggetuige.


Volgens het Amerikaanse geografische instituut USGS vond de beving plaats om 17.46 uur op 10 kilometer onder het aardoppervlak.


De overheid raadde inwoners aan binnen te blijven, omdat zich nog naschokken kunnen voordoen. Daarnaast werd burgers afgeraden te telefoneren, om overbelasting van het telecommunicatienetwerk te voorkomen. De weg naar Selfoss is afgesloten.


In 2006 deden zich voor het laatst aardbevingen voor op IJsland, twee kort na elkaar. De bevingen waren toen de ergste in een periode van bijna honderd jaar met een kracht van 6,5 en 6,6 op de schaal van Richter.

Geen opmerkingen: