zondag, juni 01, 2008

Skydiver raakt 12,5 miljoen kwijt

De hoop om in één keer een drievoudig wereldrecord te vestigen is voor een 64-jarige Canadees letterlijk vervlogen. De heliumballon die hem naar de rand van de stratosfeer zou brengen ging er zonder hem vandoor.

Michael Fournier wilde de hoogste ballonvlucht, de hoogste parachutesprong en de langste vrije val op zijn naam zetten. Twintig jaar aan voorbereiding ging er aan zijn recordpoging vooraf. Fournier verkocht al zijn bezittingen en haalde ruim 12,5 miljoen euro op om het hele project te financieren. Helaas begaven de zekeringslijnen die zijn 100.000 euro kostende ballon aan de grond moesten houden het.

Fournier: "Ik was opgewonden: de condities waren perfect, toen zag ik plots de ballon aan me voorbij gaan". Die had hem naar een hoogte van 40 kilometer moeten brengen. Tijdens zijn vrije val zou de waaghals de geluidsbarrière doorbreken met een snelheid van ruim 2400 kilometer per uur. De ballon werd onherstelbaar beschadigd, tientallen kilometers verderop teruggevonden. Eerdere pogingen in 2002 en 2003 mislukten ook.

Bron: Ananova.com

Geen opmerkingen: