maandag, september 10, 2007

Sosabowski

Na het barbeque -feest van zaterdagavond zagen we het niet zo zitten om naar Belgiƫ te gaan, wat eerst wel ons plan was. Gistermiddag heb we toch maar de wandelschoenen aangetrokken en zijn een multigeocache wezen doen bij ons in de buurt.

Deze maand is het alweer 63 jaar geleden dat zo'n 2000 mannen van de 1st Para Brigade landden op de Landingszones in de omgeving van Wolfheze.

Het leek ons wel leuk en interessant, ook voor Kimberly en Renate, om in de buurt van deze historische gebeurtenis wat rond te gaan wandelen...



500 man onder leiding van de Kolonel John Frost stoten vrijwel direct door naar hun doel, de Rijnbrug van Arnhem. De overige eenheden van de eerste landing worden tegengehouden door de kampfgruppe Kraft, die ten noorden van Arnhem is gestationeerd. Deze eenheden van de 1 st Airborne's komen nog tot aan Hoog Laag in Arnhem maar men besluit, aangezien de Duitsers meer versterking krijgen, zich terug te trekken naar de welbekende "PERIMETER" van Oosterbeek. Het blijkt dat dezebrigade niet opgewassen is tegen deze weerstand, maar voor het verdedigend gevecht dat volgt in de perimeter is iets waarvoor deze mannen zijn opgeleid.
Wanneer de perimeter is gevormd door in het westen de 1 st Border, in het noorden de 7 th King's Own Scottisch Borderers en in het zuidoosten de Lonsdale Force is het al woensdag 20 september 1944, Sowabowski en zijn 1 st Polish Independent Parachute Brigade Group zijn op dat moment nog steeds , door allerlei vertragingen , in Engeland.

De volgende dag wordt eindelijk de 1 st Polish Independent Parachute Brigade Group ingezet ten oosten van het dorpje Driel, hun nieuwe dropzone. Tijdens de verplaatsing met vliegtuigen raakt hij al een groot aantal mannen kwijt hierdoor is zijn sterkte op dat moment 1003 man. Hij stuurt na de landing die hevig onder vuur is genomen door de Duitsers van de Westerbouwing, meteen op verkenning uit naar de Dijken en de pont van Driel.


Bij N 51 58.429 E 005 49.409 begint onze tocht; de Cache SOSABOWSKI.

Via het smalle kerkpad lopen we over de uiterste grens van de Perimeter.
Aan de rechterzijde zien we de Rijn met daar achter de dijk de dropzones van de Polen. We komen dan uit op een punt wat men het afwachtingspunt noemt. Hier stond een ieder te wachten in de avond van maandag 25 september ongeacht rang of stand op een teken om door te mogen gaan naar het punt waar men overgezet zou worden naar de andere kant van de Rijn.

Iets verderop komen we langs het huis van de Familie Ter Horst. Hier zijn veel gewonden behandeld van de Engelsen tijdens de gevechten in Oosterbeek.




Weer verderop komen we bij een van de bekende Lonsdale plaatsen.
In de nacht van 19 september 1994 werd de volgende toespraak gehouden;

You know as well as I do there are a lot of bloody Germans coming at us. Well, all we can do is to stay here and hang on in the hope thet somebody catches us up. We must fight for our lives and stick together. We've fought the Germans before - in North Africa, Sicily, Italy. They wern't good enough for us then, and they're bloody well not good enough for us now. They're up against the finest soldiers in the world. An hour from now you will take up defensive positions north of the road outside. Make certain you dig in well and thet your weapons and ammo are in good order. We are getting short of ammo, so when you shoot you shoot to kill.
Good luck to you all!









Geen opmerkingen: