donderdag, oktober 16, 2008

Albinohertje in Limburg

Vandaag te lezen in de Pers;

In het Limburgs-Duitse grenspark Maas-Swalm-Nette is een albinohertje gespot. Vereniging Het Edelhert heeft foto's van het dier op internet gezet.



Het ontbreken van pigment bij een hertje is volgens de natuurclub 'een zeldzaamheid die op een hand kan worden geteld'. Naar schatting is een op de vijftigduizend herten een albino.

Albinoherten zijn door het ontbreken van pigment over hun gehele lichaam wit, inclusief de hoeven. Dergelijke dieren is volgens de edelhertenvereniging veelal geen lang leven beschoren. Dat komt doordat ze zwakker zijn dan hun gekleurde soortgenoten. Zo hebben ze slechte ogen. Ondanks hun opvallende uiterlijk worden de herten niet geschoten, want dat zou de jager ongeluk brengen.

Geschat wordt dus dat slechts 1 op de 50.000 herten een albino kan zijn. Het ligt meer voor de hand dat je een zeldzame munt of een klompje goud in een rivier vindt. Generaties van Amerikaanse indianen schreven de albino's magische krachten toe. Wat de indianen nog niet wisten is dat alle levende organismes levende cellen hebben en in die cellen zitten op de chromosomen de genen verspreid.

Geen opmerkingen: